Συμβουλευτική εκπαίδευση Γονέων που τα Παιδιά τους είναι Εξαρτημένα

Η εξάρτηση μπορεί να αφορά ναρκωτικές ουσίες νόμιμες (αλκοόλ, καπνός) ή και παράνομες (μαριχουάνα, ηρωίνη κ.α.) Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με συμπεριφορές όπως είναι ο τζόγος ή το internet. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, σπάνια κινητοποιείται ο ίδιος ο εξαρτημένος για να αναζητήσει βοήθεια. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν έχει πρόβλημα, ότι μπορεί να ελέγξει τη χρήση και να την διακόψει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Σε αυτή τη βάση, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν μιλάμε για ουσίες νόμιμες ή ακόμη περισσότερο κοινωνικά αποδεκτές, όπως είναι το αλκοόλ. Ο ίδιος ο εξαρτημένος δεν κινητοποιείται παρά μόνο όταν τα προβλήματα στη ζωή του γίνουν αφόρητα μεγάλα, όπως η επερχόμενη κοινωνική έκπτωση, απώλεια εργασίας, προβλήματα στο σχολείο, σοβαρά προβλήματα υγείας - σωματικά ή ψυχικά - ακόμη και προβλήματα εμπλοκής με τον νόμο. Όμως, συχνά πριν τα δικά του προβλήματα γιγαντωθούν και γίνουν αφόρητα, ενδέχεται από την συμπεριφορά του να δημιουργηθούν προβλήματα στους οικείους του. Σε αυτή την περίπτωση κινητοποιείται εκείνος που «έχει το πρόβλημα». Τις περισσότερες φορές αυτός είναι ένας από τους δύο γονείς, συνήθως η μητέρα. Σπάνια ο πατέρας και σχεδόν ποτέ ο εξαρτημένος. Η πρώτη συνάντηση λοιπόν, γίνεται με τους δύο γονείς ή όποιον από τους δύο κινητοποιηθεί περισσότερο ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Ο στόχος αρχικά είναι να ενημερωθούν σωστά και να εκπαιδευθούν οι γονείς για το τι ακριβώς σημαίνει η εξάρτηση ενός μέλους, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για όλη την οικογένεια. Γνωρίζουμε καλά πως ο χρήστης εκφράζει δυσλειτουργικά θέματα όλης της οικογένειας ως σύστημα, καθώς πίσω από κάθε εξαρτητική συμπεριφορά υπάρχουν σχέσεις συνεξάρτησης. Η εξάρτηση δηλαδή δεν αφορά μονάχα εκείνον που φέρει το σύμπτωμα. Στη συνέχεια, οι δύο γονείς σε ατομικές εκπαιδευτικές συναντήσεις θα ευαισθητοποιηθούν και θα ασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από τις οποίες αναμένεται να οδηγήσουν τον εξαρτημένο στον ειδικό ή σε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για έναν δρόμο δύσκολο και χρονοβόρο, ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος. Όταν ο χρήστης επισκεφθεί τον ειδικό θα χρειαστεί να διερευνηθεί το προσωπικό του προφίλ ως χρήστη. Πρόκειται για μια συνεκτίμηση παραγόντων που αφορούν το είδος της χρήσης, την έκτασή της, αν δηλαδή βρίσκεται σε ένα στάδιο δοκιμής, χρήσης, κατάχρησης ή εξάρτησης, τον τρόπο χρήσης κ.ά.

Στην συνέχεια, σχεδιάζεται η συνεργασία με τον ίδιο στο μέτρο του δυνατού ώστε να διαμορφώσει ένα ισχυρό αίτημα βοήθειας και να παραπεμφθεί ανάλογα στο θεραπευτικό πλαίσιο που ταιριάζει στο προφίλ του. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μπορεί να βοηθηθεί χάριν στην δική του συμμετοχή σε ατομικές συναντήσεις και με την βοήθεια της οικογένειάς του.

Σπύρος Παπατριανταφύλλου

 

Η προσευχή της γαλήνης

ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ

ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ,

ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ Ν’ ΑΛΛΑΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ,

ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

 

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Εποπτεία Επαγγελματιών

Εποπτεία Επαγγελματιών
Read More...

Εκπαίδευση Ζευγαριού

Εκπαίδευση Ζευγαριού
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η εκπαίδευση ζευγαριού...
Read More...

Σεμινάρια Γονέων

Σεμινάρια Γονέων
Ομάδες εκπαίδευσης γονέων Στα σεμινάρια, οι γονείς μαθαίνουν...
Read More...